Project Spotlight

DOE DC: Demonstratie Ontwikkeling Energie-Infrastructuur DC


Nederland is wereldleider op het gebied van kas-en landbouw innovatie. Het “DOE DC” project toont een succesvolle grootschalige broeikas installatie met behulp van meerdere DC-gerelateerde technologieën. DC-technologische oplossingen werden ingezet om te voorzien in zowel de opwekking van ruwe energie als in het verbruik.

De Stichting Gelijkspanning Nederland, in samenwerking met meerdere betrokken DC-stakeholders, toonde met succes de voordelen van DC in dit commercieel levensvatbare project. Het project was in staat om hernieuwbare energiebronnen aan te boren en te profiteren van een vermindering van het grondstofverbruik. Deze toonden duidelijke verbeteringen in vergelijking met traditionele kassen bouw- en installatiemethoden.

Het eindresultaat van het project is een volledig operationeel DC-netwerk (± 350Volt / 700Volt) dat 700kW kan genereren via zonne-energie en 1,5 MW via een gelijkrichter.

Het energieverbruik voor de kas is nominaal 1,4 MW. De Stichting Gelijkspanning Nederland ondersteunde het project met bedrijfskritische dienstverlening, zoals het verzorgen van de project-financiën, het toezicht houden op het proces en het fungeren als een kennisbron voor de innovatieve DC-technologie.

Voor meer details (in het Nederlands): http://www.doedc.net/