Grote stap voorwaarts Gelijkspanning binnen normalisatie

6 december, 2021

Stichting Gelijkspanning Nederland neemt deel aan een van de normalisatiegroepen binnen de NEC 64. Binnen deze groep komt o.a. de NEN1010 tot stand. Tot voor kort was de groep die werkte aan de NPR9090 een werkgroep onder de hoofdcommissie. Afgelopen jaar is deze werkgroep uitgegroeid tot een officiële commissie, de NEC64 DC. Dit betekend dat de groep zelfstandig commentaar levert op normvoorstellen vanuit het IEC, zelf met voorstellen komt die internationaal beoordeeld worden en dat het werk wat binnen de groep verzet wordt meer “statuur” heeft. Concreet voorbeeld: voorzetten die gedaan zijn in de NPR9090 komen nu via de IEC60364 (waar de NEN1010 op gebaseerd is) uiteindelijk rechtstreeks in de NEN1010. Binnen de normalisatiegroep is een werkgroepen structuur gemaakt die het werk wat internationaal gedaan wordt zal gaan spiegelen om de effectiviteit van het werk wat in Nederland verzet wordt te vergroten. De vier werkgroepen richten zich op de thema’s: schakelen en beveiligen, architectuur en kabels, inspectie, prosumerinstallaties Kortom: een grote stap voorwaarts voor gelijkspanning!

Buiten deze ontwikkelingen wordt er ook hard gewerkt aan een update van de NPR9090, deze stamt uit 2018 en in de tussentijd is er een hoop gebeurt. Er is veel geleerd in uitgevoerde projecten, in de trainingen (die wij verzorgen) die over deze praktijkrichtlijn worden gegeven en door fabrikanten die gestart zijn met DC installatiecomponenten. Ook heeft de NEN een Platform DC in het leven geroepen om rechtstreeks vragen van gebruikers van de NPR te krijgen. De nieuwe NPR zal onder andere meer duidelijkheid verschaffen over aardingstelsels in DC, corrosieprotectie en afschakeltijden.