Het elektriciteitssysteem is in transitie

3 april, 2020

Het elektriciteitssysteem is in transitie en daarmee het onderwijs

Het elektriciteitssysteem is in transitie, de aangesloten vermogens worden groter en door de combinatie opwerk en verbruik op één plek is de stroomrichting in sommige gevallen zelfs onbekend. Deze grootse wijzigingen vragen wat van de nieuwe werkzame generatie. Veel van deze veranderingen bevatten gelijkspanningstechnologie. Echter is dit niet perse iets wat op scholen mee wordt gegeven, dit vraagt om uitbreiding van het onderwijs. 

Ons huidige elektrotechnische onderwijssysteem is veelal gebaseerd op AC systemen. Concreet betekend dit dat het onderwijs niet aansluit bij de huidige realiteit. Gelijkspanning is anders dan wisselspanning, bepaalde vuistregels en spelregels die we kennen vanuit wisselspanning gelden niet voor gelijkspanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aardlekbeveiliging en actieve elektronica als beveiliging. Alles werkt net even wat anders. Het toepassen van een AC filosofie in DC installaties zorgt voor een installatie waar onveilige situaties kunnen ontstaan. 

De Stichting Gelijkspanning Nederland wil deze handschoen oppakken en samen met marktpartijen en leerkrachten pionieren op het gebied van DC onderwijs. Denk hierbij aan modules voor zowel particuliere onderwijsaanbieders als het reguliere MBO, HBO en WO onderwijs. Wij doen ook een oproep aan de sector om hiermee te helpen, werken in de techniek is immers een leven lang leren!