Lector Energy in Transition Sander Mertens: Ideale combinatie voor energietransitie is zon en wind

24 januari, 2020

Tijdens de gezellige nieuwjaarsbijeenkomst van 21 januari van de Stichting Gelijkspanning Nederland in de oude veiling in Aalsmeer sprak Sander Mertens. Hij is lector Energy in Transition aan de Haagse Hogeschool. 

Sander: om de vraag en het aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen, is het goed de opwek en het gebruik van energie zoveel mogelijk gelijktijdig plaats te laten vinden. Voor zover dat niet lukt, is opslag van energie nodig maar dat doe je pas als gelijktijdig opwekken en verbruiken niet lukt. Hoe beter je dat op elkaar afstemt, hoe minder je het net belast en dat scheelt enorme maatschappelijke kosten. 

Hoe regel je die gelijktijdigheid? Als de zon schijnt, waait het meestal minder en als het waait schijnt meestal de zon minder. ’s Nachts schijnt sowieso de zon niet en vaak waait het dan wel. Met andere woorden de combinatie zon en wind is ideaal om zowel ’s zomers als ’s winters in onze energiebehoefte te voorzien.